Over ons

In 1990 zijn wij begonnen met de teelt van asperges. De asperges die wij telen komen alleen van de volle grond, dat wil zeggen dat we geen kasasperges en geen verwarmde teelt hebben. Wel maken wij gebruik van zwart-wit aspergefolie om een constantere verdeling van het oogstproces te krijgen.

 

Het bedrijf

Tijdens de eerste jaren dat wij asperges hadden, moesten wij nog lopend over het veld met een asperge steekbak in de hand. Dit had als nadeel dat als je verschillende kilo’s in je bakje had, dit op een gegeven moment te zwaar werd.

Daarom zijn wij in 1995 gaan investeren in techniek om het werk makkelijker en minder tijdrovend te maken. Wij zijn eerst machines gaan maken die tussen de rijen door konden rijden en waar de stekers de asperges in kratten konden leggen. Hierdoor hoefden de stekers geen kistjes meer te dragen.

In 1999 zijn we overgegaan op volledig machinale oogsters. Er zitten twee stekers tegenover elkaar op de machine, zodat allebei de kanten van het bed gestoken worden. Ook zit er op de machine een overkapping, waardoor de stekers beschut zitten bij regen, wind of extreme warmte. Door de zittende houding en het niet meer hoeven sjouwen van de kisten asperges kost deze geautomatiseerde manier van steken veel minder tijd en energie dan de oude manier van steken.

 

Verse asperges

Wij hanteren een bijzondere manier om de asperges na het steken vers te houden. Direct na het steken worden de asperges in containers, gevuld met vers water, gelegd. Hierdoor blijft de kwaliteit van de asperges optimaal. Eenmaal in de sorteerruimte wordt het water in de containers ververst en in de koelcel geplaatst om roze verkleuring tegen te gaan.

Nadat de asperges lang genoeg in het water hebben gelegen, worden ze gesorteerd. We onderscheiden hierbij de klasse 2 asperges (bijv. krom, hol, enz.) en de klasse 1 asperges, dit zijn de rechtere en mooiere asperges. In totaal hanteren wij ongeveer 17 verschillende sorteringen. Na de sortering zijn de asperges gereed voor de veiling, dus voor de verkoop.