Asperges

Soorten Asperges

Er zijn verschillende soorten rassen, wat betreft de keuze in aspergeplanten. Een aantal voorbeelden hiervan zijn: Gynlim, Grohlim, Backlim, Thielim, Horlim, Herkolim, Avalim. Ieder ras heeft andere eigenschappen wat betreft vroegheid, stengeldikte, losse koppen en holle stengels. Iedere teler heeft zijn eigen voorkeuren voor het soort gewas dat ze kiezen voor hun asperges, wij bijvoorbeeld hebben vooral de rassen Gynlim, Grohlim, Herkolim en Backlim.

 

Tweehuizig gewas

De asperge is een tweehuizig gewas, dit wil zeggen dat je zowel mannelijke als vrouwelijke planten hebt. De mannelijke planten vormen bloemen met stuifmeel die na de bloei afvallen. Aan de vrouwelijke planten groeien bloemen met een stamper, waaraan rode bessen met zaden groeien. Omdat het veel moeite kost om die besvorming te verkrijgen, blijft er veel minder kracht over voor de productie. Daardoor heb je van een vrouwelijke plan wel 30 tot 40 % groeiverlies ten opzichte van de mannelijke plant.

 

Heilzame werking

De asperge staat bekend om zijn heilzame werking. Een asperge bevat namelijk de stof aparagine, deze stof heeft bijvoorbeeld een gunstig effect op chronische reuma, vermoeidheid, hartkloppingen, nierfunctiestoornissen en lage bloeddruk. Ook zijn asperges zeer vochtafdrijvend en bevat het slechts 20 calorieën per 100 gram, dit zorgt ervoor dat asperges ook goed passen in een dieet voor mensen die willen afvallen. Tevens zijn asperges rijk aan vitamine C en bevat het veel calcium.